NAJLEPSZA EUROPEJSKA RESTAURACJA
Elitarny program Najlepsza Europejska Restauracja został stworzy dla restauracji, które wykazują najwyższe standardy gastronomiczne w Europie. Program ma na celu wyróżnienie specjalnym certyfikatem wybranych restauracji, które spełniają uznane przez ekspertów uniwersalne zasady prowadzenia dobrego lokalu. W ten sposób promujemy najbardziej godne polecenia miejsca w Europie w oparciu o ekspercki system oceny restauracji przygotowany przez cenionych szefów kuchni, dziennikarzy i restauratorów.
W branży gastronomicznej niezwykle ważne jest, aby spełnić oczekiwania gości na jak najwyższym poziomie. Kryteria takie jak jakość usług, prezentacja, komunikacja i higiena restauracyjna odgrywają ważną rolę w spełnianiu oczekiwań. Szczególnie kwestie dotyczące higieny mogą być bardziej wrażliwe w pewnych warunkach. Na przykład dzisiaj, w obliczu pandemii, higiena jest uważana za jedno z najważniejszych kryterium dla procesów certyfikacji jakości.
Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja weryfikuję działalność restauracyjną w zakresie planowania, przyrządzania dań i serwisu. Kryteria te dotyczą wszystkich jednostek uczestniczących w obrocie gastronomicznym, od konsumenta po samego właściciela firmy. Wszelkie wysiłki zmierzające do utrzymania określonego poziomu jakości odnoszą się zasadniczo do odpowiedniego zarządzania jakością. Tutaj jakość koncentruje się nie tylko na samym produkcie czy usłudze, ale jest wykorzystywana w całym biznesie. Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja toruje również drogę do wzrostu klientów.
Wraz ze wzrostem jakości serwowanych potraw i obsługi w restauracjach dąży się do eliminacji wadliwych zachowań lub wadliwych produktów. W tym sensie Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja jest ważnym certyfikatem nie tylko dla właścicieli firmy. Ponieważ opiera się na zarządzaniu jakością, restauracje i podobne przedsiębiorstwa są bezpośrednio oceniane zgodnie z odpowiednimi normami zarządzania jakością jak ISO 9001, system HACCP oraz wiele innych.
W restauracjach, które nadal aktywnie wdrażają normy i systemy zarządzania obserwuje się, że relacje pracownik i pracodawca są na bardzo dobrym poziomie. Jednocześnie dzięki Certyfikatowi Najlepsza Europejska Restauracja przepływ informacji odbywa się w sposób bardziej kontrolowany i dokładny. Uzyskanie Certyfikatu Najlepsza Europejska Restauracja jest warunkiem uzyskania przewagi jakościowej i kosztowej. Jest to obecnie uważane za powód preferowania konsumentów. Kiedy jakość jest traktowana jako punkt odniesienia, zwiększa się potencjał klienta i wzrasta wartość korporacyjna przedsiębiorstw.
Obecnie konsumenci są bardziej świadomi standardów jakości niż w przeszłości. Ta sytuacja nakłada dodatkową odpowiedzialność na właścicieli firm. Firmy, które nie potrafią dostosować się do tej szybkiej zmiany i nie spełniają swoich standardów jakości, pozostają w tyle.
Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja może prowadzić przedsiębiorstwa na wiele sposobów w tym procesie. Program Certyfikatu w zakresie weryfikacji zarządzania bazuje na międzynarodowej normie ISO 9001, która jest klasą zarządzania jakości.
Korzyści z Certyfikatu Najlepsza Europejska Restauracja
Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja zapewnia poważny wkład dla firm, właścicieli firm, pracowników i klientów. Zwroty i wymierne korzyści wynikające z utrzymania najwyższego standardu jakości można wyjaśnić w następujący sposób:
• Przedsiębiorstwo, któremu został przyznany Certyfikat Gwarancja Najwyższej Jakości jest nie tylko wiarygodnym i rzetelnym partnerem w stosunkach między przedsiębiorcami, ale także firmą przyjazną konsumentom.
• Laureat Certyfikatu Najlepsza Europejska Restauracja jest przedsiębiorcą nowoczesnym i konkurencyjnym zarówno na rynkach krajowych jak i zagranicznych.
• Celem Programu jest nagradzanie i promowanie europejskich restauracji spełniających kryterium najwyższej jakości dań oraz profesjonalnej obsługi.
• Laureaci tego prestiżowego wyróżnienia wzmacniają swoją pozycję na rynku, stając się bardziej wiarygodnymi i utożsamianymi z najwyższą jakością restauratorem.
• Przyznany Certyfikat Najlepsza Europejska Restauracja jest wyrazem uznania za wysiłek włożony przez przedsiębiorcę w celu dostosowania działalności restauracyjnej do standardów europejskich, przy zachowaniu ich rodzimego charakteru oraz tradycji.
Jeżeli są Państwo zainteresowani uzyskaniem dla swojej restauracji potwierdzenia spełnienia najwyższych europejskich standardów, zapraszam do przystąpienia do Programu Najlepsza Restauracja Europejska.
Tomasz Stańczyk, Prezes Zarządu Europejskiej Kapituły Promocji i Marketingu