Certyfikat gwarancja tradycyjnego smaku
Elementami odgrywającymi coraz większą rolę w Unii Europejskiej są wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości. Dlatego wyróżnienia w postaci znaków potwierdzających wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, pochodzących z konkretnych regionów jest jednym z podstawowych sposobów na realizację polityki jakości. Realizacja tej polityki daje konsumentom pewność, że kupowana żywność jest bardzo wysokiej jakości oraz charakteryzuje się tradycyjną metodą produkcji. Klienci oczekują również wyczerpujących informacji na temat jakości i pochodzenia artykułu lub produktu rolnego, co jest wynikiem coraz większej różnorodności asortymentu wprowadzanego na rynek.
Produkty nagrodzone znakiem Certyfikat Gwarancja Tradycyjnego Smaku wyróżniają się najwyższą jakością ze względu na: cechy mikrobiologiczne, sensoryczne, skład surowcowy, zawartość składników odżywczych oraz metody przetwarzania. Ważna jest również reputacja, uznanie wśród nabywców i szczególne cechy odróżniające je od innych produktów należących do tej samej kategorii.
Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w Programie Certyfikat Gwarancja Tradycyjnego Smaku zgłoszony produkt poddany zostaje przez Europejską Kapitułę Ekologii i Jakości szczegółowej, regulaminowej weryfikacji.
Przyznane wyróżnienie zobowiązuje producentów do zachowania najwyższych standardów produkcyjnych i jakościowych. Klientom natomiast ułatwia identyfikację i wybór poszczególnych artykułów rolno-spożywczych spełniających warunki i wymagania jakości handlowej.
Pliki Do pobrania
Regulamin Gwarancja Tradycyjnego Smaku
Wniosek Gwarancja Tradycyjnego Smaku
Wniosek Gwarancja Tradycyjnego Smaku