Certyfikacja ISO 22000

zywnosc - PN-EN ISO 22000:2018-08

ECJiP zajmuje się certyfikacją Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności od wielu lat. Zapewniamy możliwość uzyskania certyfikatu ISO 22000 po pomyślnym wdrożeniu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Certyfikat ISO 22000 stanowi obiektywne potwierdzenie zorientowania procesów Twojej organizacji na wspomaganie koncepcji ustrukturyzowanego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Certyfikat ISO 22000:2018-08, w zależności od branży, daje możliwość uzyskania dodatkowych punktów w przetargach oraz ubiegania się o różnego rodzaju dotacje.

Korzyści z wdrożenia
i certyfikacji
ISO 22000

Sprawny i przejrzysty system zarządzania
Wdrożenie podejścia opartego na identyfikacji i kontrolowaniu ryzyka
Możliwość lepszego oszacowania potrzeb klientów
Zwiększenie konkurencyjności (wiele sieci handlowych podejmuje współpracę wyłącznie z podmiotami posiadającymi certyfikat ISO 22000)
Wzrost satysfakcji klientów
Zwiększenie wydajności procesów
Zmniejszenie ponoszonych kosztów

Certyfikat ECJiP stanowi udokumentowany dowód prawidłowo funkcjonującego systemu ISO 22000 w Twojej firmie.

Koszt certyfikacji ISO 22000 jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników, takich jak rozmiar oraz specyfika działalności, stopień zaawansowania systemu zarządzania jakością czy zakres wymaganych prac. W przypadku Europejskiego Centrum Jakości i Promocji (ECJiP), proces certyfikacji realizowany jest przez doświadczonych specjalistów, co gwarantuje efektywność oraz skuteczność działań. Dzięki temu koszt zostaje zoptymalizowany, a firma może skupić się na swojej podstawowej działalności. Warto pamiętać, że certyfikat ISO 22000 to nie tylko wydatek, ale przede wszystkim inwestycja w rozwój.

Cena certyfikacji w ECJiP jest wyliczana indywidualnie.

ikona certfikacja - PN-EN ISO 22000:2018-08
zdrowi karmowi skladniki na bialym drewnianym stole scaled - PN-EN ISO 22000:2018-08

Jest to międzynarodowa norma: PN-EN ISO 22000:2018-08 – SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI, która określa wymagania dla Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Łączy w sobie system HACCP (system zapewniający uzyskiwanie bezpiecznej żywności) i Dobrych Praktyk (produkcyjnych, dystrybucyjnych, higienicznych itp.).

Charakter ogólny wymagań normy ISO 22000 umożliwia ich zastosowanie we wszystkich organizacjach związanych z łańcuchem żywnościowym, niezależnie od specjalizacji, wielkości czy złożoności, również przy uwzględnieniu już wdrożonych standardów jakości. Norma ISO 22000 skierowana jest głównie do branży rolno-spożywczej, producentów żywności, hurtowników i dystrybutorów produktów spożywczych, do restauracji oraz hoteli. Do grona zainteresowanych wdrożeniem powyższej normy należą również: producenci opakowań, urządzeń i maszyn, firmy zajmujące się transportem i magazynowaniem żywności.

Producenci płodów rolnych,
Producenci pasz,
Producenci produktów pierwotnych,
Producenci środków żywnościowych,
Firmy transportowe i logistyczne,
Strefę detalicznego zbytu produktów (sklepy, markety),
Strefę usług żywieniowych (restauracje, bary, catering),
Producenci maszyn i urządzeń,
Producenci opakowań,
Producenci środków czystości,
Producenci składników i substancji dodatkowych,
Producenci środków ochrony roślin,
Producenci leków i środków dietetycznych,
Firmy usługowe,
Inne firmy występujące w łańcuchu żywnościowym.

Wdrożenie oraz posiadanie certyfikowanego systemu zgodnie z normą PN-EN ISO 22000:2018-08 niesie ze sobą wiele korzyści takich jak: zapewnienie bezpieczeństwa żywności, wzrost efektywności produkcji, podwyższenie jakości wyrobów, zwiększenie konkurencyjności i poszerzenie rynku zbytu.

Możliwość integracji systemów jakości

ISO 22000 to standard dla firm, które planują integrować swoje systemy jakościowe, takie jak ISO 9001, z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, z uwzględnieniem przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Ten system łączy kluczowe elementy gwarantujące bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu dostaw i produkcji, obejmując interaktywną komunikację, jednolity system zarządzania, środki kontroli zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności poprzez wstępnie wymagane programy i plany HACCP, a także skupienie się na ciągłym ulepszaniu i aktualizowaniu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Wdrożenie normy ISO 22000

Wdrożenie ISO 22000:2018-08 odbywa się w następującym porządku:

audyt zerowy – konsultant/audytor wdrażający (zewnętrzny, wiodący) zapoznaje się z funkcjonowaniem organizacji,
powołanie i przeszkolenie osoby, mającej pełnić funkcję Pełnomocnika ds. Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności,
przygotowanie wdrożenia na zgodność z normą: sporządzenie dokumentacji, księgi jakości, uwzględnienie procedur,
audyt sprawdzający,
przygotowanie do audytu certyfikującego.

Certyfikacja ISO 22000:2018-08 odbywa się w kilku etapach:

audyt wstępny – audytor zewnętrzny z wybranej jednostki certyfikującej zapoznaje się z dokumentacją organizacji, w celu sprawdzenia, czy wszystkie wymagania normy zostały wdrożone,
audytor ocenia, czy wszystkie elementy normy zostały wdrożone,
audyt – sprawdzenie, realizacji zapisów zgodnie z wdrożoną dokumentacją, czyli zbadanie jak system funkcjonuje w rzeczywistości,
wydanie raportu,
wydanie dyspozycji o możliwości przyznania Certyfikatu.

W związku z tym, że Certyfikat ISO 22000:2018-08 wydawany jest na 3 lata, w drugim i w trzecim roku należy przeprowadzić audyt nadzoru. Coroczne audyty nadzoru mają na celu ciągłą optymalizację procesów. Po trzech latach przeprowadzany jest audyt recertyfikacji. Przystąpienie do tego audytu stanowi potwierdzenie długoterminowego zaangażowania organizacji w System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.

Certyfikat ISO 22000 to międzynarodowy standard dotyczący bezpieczeństwa żywności. ECJiP oferuje kompleksowe usługi związane z jego uzyskaniem – od analizy potrzeb, przez szkolenia otwarte, po audyt i certyfikację. Dlaczego warto na nie postawić? Przede wszystkim dlatego, że ten dokument potwierdza wysoki standard produkcji oraz bezpieczeństwo produktów. Ponadto stanowi dowód zgodności z międzynarodowymi normami, co otwiera drogę do ekspansji na rynki zagraniczne.

ikona kontakt - PN-EN ISO 22000:2018-08

Chcesz wiedzieć więcej?

Skontaktuj się z nami.

(22) 478 55 11
biuro@centrumjakosci.pl
Imię i nazwisko
Telefon
Email
Wiadomość

The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.